Despre noi
Editura Memorialul Revoluţiei 1989 a fost înființată în anul 2010 și activează în cadrul Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara. (http://www.memorialulrevolutiei.ro/).
Scopul principal al editurii este acela de a promova activitatea cercetătorilor care se documentează din baza de date a asociației.
Temele principale sunt axate pe evenimentele din 1989 din țară și din fostul bloc comunist, precum și pe perioada regimului comunist din România.
Suntem deschiși să publicăm cărți și studii realizate de cercetători, scriitori şi jurnaliști din țară și străinătate, care se încadrează în temele noastre de interes.
Echipă
- Gino Rado – director
- Adina Abruda – tehnoredactor, corector
- Traian Abruda – realizator copertă
- Maria-Loredana Popescu Rotaru – traducător
Argument pentru o editură on- şi offline
De ce propria noastră editură? Ca o urmare firească a faptului că, de-a lungul anilor, un colectiv atât de mic a dus la bun sfârşit o vastă muncă editorială şi pentru că era de aşteptat să ne dorim ca volumele pregătite de noi să vadă lumina tiparului sub numele de Editura Memorialul Revoluţiei 1989.
Chiar dacă în anii de început asociaţia noastră nu şi-a propus redactarea şi tipărirea unor volume de specialitate, odată cu realizarea unor studii de istorie orală şi cu completarea arhivelor noastre foto şi audio-video, adunând în cadrul Centrului de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din Decembrie 1989 un volum din ce în ce mai mare de informaţii, am dorit ca aceste adevăruri să fie cunoscute şi publicate pe plan naţional şi internaţional.
Începutul a fost mai timid. Pe lângă lucrările de amenajare, reparare şi consolidare a sediului nostru de pe Str. E. Ungureanu, s-a găsit timp şi pentru câteva pliante de prezentare, alături de broşuri cu monumentele Revoluţiei. A urmat, în anul 2000, prima noastră carte, albumul de fotografii Atunci ne-am mântuit de frică. Timişoara – Decembrie 1989, iar în 2001 volumul Întrebări cu şi fără răspuns, care cuprinde lucrări ale participanţilor la simpozionul internaţional organizat cu prilejul comemorării unui deceniu de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.
Ne-am început activitatea editorială cu transcrierea casetelor audio înregistrate în cursul Procesului de la Timişoara, primite de la Radio Timişoara, prin bunăvoinţa directorului Mihai Anghel, participant, în calitate de redactor, la proces. Rezultatul acestei activităţi ordonate cronologic şi îndelung revizuite s-a concretizat prin cele peste 5300 de pagini, ce au văzut apoi lumina tiparului. În 2004 am publicat primele două volume, referitoare la audierea celor 21 de securişti şi miliţieni inculpaţi, urmate de volumele III şi IV, apărute în 2005 şi 2006, ce cuprind audieri ale martorilor şi ale celor 4 demnitari inculpaţi.
În 2007, odată cu publicarea volumului 5, axat pe mărturii despre Revoluţie, represiune şi morţii de la Timişoara, am lansat un alt proiect publicistic, buletinul ştiinţific şi de informare „Memorial 1989”, din care au apărut primele două numere chiar în acel an.
Un an mai târziu a apărut volumul VI al Procesului de la Timişoara, referitor tot la audieri ale unor martori despre Revoluţie şi morţii de la Timişoara, şi cel de al treilea număr al buletinului, iar odată cu volumul VII din 2008 s-au încheiat mărturiile martorilor audiaţi.
În anul 2009 au văzut lumina tiparului: albumul foto 20 de ani de la Revoluţie: 1989-2009, bilingv, în 2 variante: română-germană şi română-engleză, catalogul cu desene realizate de copii pe tema Revoluţiei din 1989 şi o broşură cu monumentele închinate Eroilor-Martiri.
În cadrul seriei Documente ’89 a apărut al VIII-lea volum al Procesului de la Timişoara, unde sunt formulate concluziile pe fond şi ultimul cuvânt al inculpaţilor, urmat de o sinteză a presei timişorene: Jurnalişti, eroi, terorişti… Revoluţia de la Timişoara în presa locală, sub coordonarea jurnalistului Lucian-Vasile Szabo.
Tot în anul aniversar 2009 am publicat numerele 4 şi 5 ale buletinului ştiinţific şi de informare „Memorial 1989”.
Între timp, am tipărit, periodic, o serie de hărţi în limba română şi engleză, care fixează zonele unde au fost amplasate cele 12 monumente dedicate Revoluţiei Române.
În dorinţa de a veni în sprijinul istoricilor, ziariştilor, politologilor şi a tuturor celor interesaţi de istoria noastră recentă, în primăvara anului 2010 colectivul nostru a lansat 4 volume sub atenta supraveghere a editorului responsabil, Gino Rado: Panică la Cotroceni, O Revoluţie, un Memorial…, ediţia omagială După 20 de ani… a buletinului nostru ştiinţific şi de informare şi ultimul volum al Procesului de la Timişoara, o sinteză a celor 8 volume anterioare. În a doua parte a anului, sub semnătura lui Lucian-Vasile Szabo, au apărut volumele Atentat împotriva Revoluţiei Române şi Mass-media, represiune şi libertate, urmate de primul volum al Procesului lui Nicu Ceauşescu şi de numărul 7 al buletinului „Memorial 1989”.
Volumul Panică la Cotroceni a fost lansat chiar în luna martie, în preajma aniversării Proclamaţiei de la Timişoara, coordonat fiind tot de Lucian-Vasile Szabo, care a selectat articolele reprezentative scrise de regretatul George Şerban, autorul şi iniţiatorul acestui document programatic.
O Revoluţie, un Memorial… este o culegere de amintiri despre evenimentul crucial al istoriei noastre recente şi despre constituirea şi evoluţia Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, semnată de Lucian-Vasile Szabo.
Din 2011 avem propria noastră editură, sub egida căreia au văzut/au început să vadă lumina tiparului: numărul 8 și 9 al buletinului „Memorial 1989”, volumul II al Procesului lui Nicu Ceauşescu, la care s-au mai adăugat trei volume: Decembrie, stare de urgenţă, coordonat de Lucian-Vasile Szabo, care cuprinde ecouri din presa post-revoluţionară locală şi centrală, Lugoj, Decembrie 1989, rezultatul colaborării dintre istoricul Dumitru Tomoni şi vicepreşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, Gino Rado, şi Candelă împotriva timpului, care îi are ca autori pe Titus Suciu şi Vasile Bogdan. Cartea are ca punct de plecare filmul omonim realizat de Vasile Bogdan, o producţie a Studioului Timişoara al Televiziunii Române, şi este dublată de un DVD cu cele 8 episoade ale filmului.
Tot în 2011 a apărut volumul coordonat de Romeo Bălan, fost prim procuror militar și adjunct al Parchetului Militar Timișoara, Victimele Revoluţiei. Timişoara – 1989, în timp ce Gino Rado a elaborat, în calitate de editor, o Incursiune în istoricul instituţiilor participante la reprimarea Revoluţiei Române din 1989. Timişoara – Decembrie 1989.
Datorită schimbării sediului, anul 2012 nu a fost atât de bogat în titluri editoriale, am avut cu totul și cu totul alte priorități și probleme de înfruntat, dar chiar și așa am pregătit numărul 10 al buletinului ştiinţific şi de informare, ce a fost lansat anul următor, împreună cu nr. 11 şi 12 şi, inedit pentru editura noastră, lor li s-a adăugat o primă ediţie în limba engleză, mai concret, o selecţie a celor mai importante studii şi articole din numerele precedente.
Tot în 2013 am publicat şi volumele: Sindromul Timişoara: adevăr şi imaginar. Strategii de comunicare mediatică într-o realitate explozivă, unde Lucian-Vasile Szabo dezbate episoade ale Revoluţiei îndelung dezbătute, uneori cu erori şi exagerări, în mass-media din România şi străinătate, şi Procesul de la Timişoara: audierea în cadrul urmăririi penale a celor 21+4 inculpaţi, coordonat de Gino Rado, unde sunt prezente declaraţiile date „la cald”, în faţa procurorilor, de către cei vinovaţi de represiunea de la Timişoara.
În anul 2014, folosindu-ne de impresionantul volum de informații din baza noastră de date, am marcat împlinirea a 25 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989 prin alte apariții editoriale deosebit de apreciate: Revoluţia din 1989 în spitalele timişorene, autor Lucian-Vasile Szabo; Enciclopedia Revoluţiei din Timişoara 1989: volumul I – Cronologia şi victimele Revoluţiei, coordonator Lucian Ionică, respectiv volumul II – Documente ale Revoluţiei, autori Romeo Bălan şi Gino Rado; albumul de fotografii al arhitectului Mihai Botescu, Timişoara, oraşul libertăţii româneşti, în limba română, germană și engleză; nr. 13 şi 14 ale buletinului știinţific şi de informare şi, precum o ediţie în limba germană a aceleiaşi publicaţii.
În anul 2015 am continuat seria acestor buletine cu nr. 15 și 16, marcând 25 de ani de la înființarea Asociației Memorialul Revoluției. De semnalat sunt și următoarele apariții editoriale: Imaginea militarilor și a victimelor în Revoluția de la Timișoara. Aspecte controversate cu privire la implicarea Armatei în reprimarea mişcării de protest, al cărei autor este Lucian Vasile-Szabo, și Pionieri şi utecişti împotriva lui Ceauşescu. Decembrie ’89 în Timişoara de Dumitru Tomoni, lansate în 15 decembrie la Sala „Orizont” a Uniunii Scriitorilor.
În vara anului 2016 a apărut buletinul științific și de informare nr.17, în timp ce la 9 decembrie au fost lansate la Uniunea Scriitorilor Filiala Timișoara alte trei titluri de carte: volumul III al Enciclopediei Revoluţiei din Timişoara 1989, Teme ale Revoluţiei coordonat de Lucian Ionică, Revoluţia de la Timişoara din Decembrie 1989 pe înţelesul tuturor, semnat de Lucian Vasile Szabo și Gino Rado precum și numărul 18 al buletinului nostru ştiinţific şi de informare, „Memorial 1989.
În ultimii ani ne-am păstrat ritmicitatea de două buletine scoase pe an, așadar nici vara lui 2017 nu a făcut excepție, apărând buletinul științific și de informare Nr. 19. La mijlocul lunii decembrie, mai exact în ziua de 15, am prezentat publicului aflat de la Uniunea Scriitorilor din Timișoara o altă serie de trei cărți: Mass media timișoreană în revoluție și după, autor Lucian -Vasile Szabo, volumul de interviuri În primăvara democrației postrevoluționare. Amintiri ale dr. Florin Gâldău, semnat de Vasile Bogdan, și nr. 2 (20) al buletinului științific și de Informare, Memorial 1989. Fără a organiza o lansare în mod special, în vara anului 2018 am ajuns cu numerotarea buletinului științific la 21, un volum generos de 185 de pagini, și ca de obicei, în luna decembrie am avut prilejul de a ne întâlni cu scriitorii timișoreni, chiar la ei în sediu, precum și cu toți cei interesați de a afla noutățile noastre editorial: Revoluția de la Timișoara în context national și international, și nr. 22 al revistei bianuale.
Vineri, 6 decembrie 2019, la sala Revistei Orizont a Filialei din Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc lansarea volumelor: Candelă împotriva timpului. După 30 de ani, autori Titus Suciu și Vasile Bogdan și revista Memorial 1989 (Nr.23-24). Cu acest prilej, Titus Suciu și Vasile Bogdan, au avut parte de a doua lansare a cărții lor, prima fiind făcută cu două săptămâni mai devreme, în cadrul simpozionului internațional organizat de Memorialul Revoluției, la sala Casei Adam Müller-Guttenbrunn din Timișoara.
În pofida situației grele la nivel mondial, cauzate de epidemia de coronavirus, în vara anului 2020 am reușit să ne mobilizăm, și să scoatem la lumina tiparului nr.25 al revistei Memorial, una dintre cele mai voluminoase cărți din această serie, care numără peste 200 de pagini, iar în decembrie am editat alte trei volume de cărți: nr. 26 al acestei reviste, nr. 2 în limba germană, o selecție de texte din buletinele anterioare, traduse în limba germană, După 30 de ani, moștenirea otrăvită a comunismului, coordonator Gino Rado.
Simona MOCIOALCĂ