Revoluţie, cărţi şi autori la „Orizont”

În 12 decembrie 2014, la Sala „Orizont”, au fost lansate ultimele apariţii editoriale ale Memorialului Revoluţiei, în prezenţa autorilor şi a publicului interesat de tematica în discuţie. Ne-am bucurat, ca de fiecare dată, că lansarea a fost demarată de preşedintele Uniunii Scriitorilor, Filiala Timişoara, scriitorul şi criticul literar Cornel Ungureanu.

Alături de buletinul ştiinţific şi de informare, care poartă deja numărul 14, Memorialul Revoluţiei a reuşit să scoată de sub tipar 2 volume ale Enciclopediei Revoluţiei din Timişoara 1989, care însumează 824 de pagini. Primul volum se numeşte Cronologia şi victimele Revoluţiei şi este coordonat de Lucian Ionică, iar al doilea poartă titlul Documente ale Revoluţiei şi îi are ca autori pe Romeo Bălan şi Gino Rado.

Enciclopedia Revoluţiei din Timişoara 1989 a fost un proiect al Memorialului Revoluţiei şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Vest, demarat în anul 2012, iar „colectivul de redactare este alcătuit din autori care au mai cercetat această tematică, publicând, în decursul timpului, cărţi şi articole care cuprind contribuţii valoroase. Ei sunt: Costel Balint, Romeo Bălan, Vasile Bogdan, Gino Rado, Titus Suciu, Lucian-Vasile Szabo şi Dumitru Tomoni”, a precizat scriitorul şi cineastul Lucian Ionică, subliniind şi contribuţia personalului de la Memorial, „o echipă competentă, care a pus suflet în a asigura, din punct de vedere logistic, buna desfăşurare a proiectului. Ea este alcătuită din Alina Bânciu, Eugen Gheorghioiu, Loredana Tănasie şi Cristina Tudor”.

Cele două volume ale enciclopediei au implicat… un volum mare de date şi informaţii, „o documentaţie adunată la Memorialul Revoluţiei în aceşti 25 de ani, de când existăm noi ca asociaţie. Şi suntem foarte bucuroşi că dumneavoastră, prin ceea ce scrieţi, combateţi atât de multe curente şi atât de multe păreri şi atât de multe manipulări de presă referitoare la Revoluţia Română, care a schimbat destinele României”, a punctat Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei, idee întărită şi de Gino Rado, vicepreşedintele instituţiei şi director al Editurii Memorialul Revoluţiei 1989: „Sigur, eu mă bucur că reuşim să edităm, să scriem, că ne aducem  contribuţia puţin la echilibrarea a ceea ce înseamnă scrieri despre Revoluţie, pentru că vedem că se scrie foarte mult, scriu foarte mult cei care au fost de partea cealaltă a baricadei, încă după 25 de ani se spun multe neadevăruri, şi avem datoria noastră noi, cei din Timişoara, cel puţin, să încercăm să contracarăm acest lucru prin a lucra cât mai obiectiv în documentarea şi cercetarea pe care o realizăm la Memorialul Revoluţiei”.

O altă apariţie editorială lansată la „Orizont” îi aparţine scriitorului şi jurnalistului Lucian-Vasile Szabo, care abordează o temă atinsă deja din 2013, în Sindromul Timişoara 1989: adevăr şi imaginar. Strategii de comunicare mediatică într-o realitate explozivă. Pe parcursul a 200 de pagini, Lucian-Vasile Szabo reconstituie, în Revoluţia din 1989 în spitalele timişorene, tabloul celor mai importante unităţi spitaliceşti ale oraşului implicate în operaţiunea de preluare şi îngrijire a răniţilor, acompaniată, din păcate, de multe ori, de cea de interogare asiduă a acestora.

Şirul lansării se încheie cu buletinul ştiinţific şi de informare al Memorialului Revoluţiei, ajuns la numărul 14, unde, alături de articolele şi studiile dedicate Revoluţiei din 1989 şi comunismului care i-a precedat, artişti consacraţi şi-au găsit un loc binemeritat. Este vorba de Herma Köpernik-Kennel, scriitoare şi pictoriţă din Germania, îndrăgostită iremediabil de România pre- şi post-decembristă, care a abordat comunismul şi ceauşismul la modul… naiv (pictural vorbind!), şi de Suzana Fântânariu, graficiană timişoreană şi nu numai, a cărei perspectivă asupra Revoluţiei se clădeşte din… uşă, cu toate semnificaţiile pe care le iscă această imagine. Al treilea nume este unul masculin şi vine dinspre sculptură. Vizat este Eugen Barzu, tot timişorean, autorul monumentului Coloana Eroilor, ridicat la iniţiativa Memorialului Revoluţiei.

Apariţiile editoriale pot fi achiziţionate de către cei interesaţi de la sediul nostru de pe Strada Oituz nr. 2B (lângă Facultatea de Arte).

 

Adina HORNEA ABRUDA

Galerie Imagini:

Pentru o vizualizare corectă, folosiți Chrome, Mozilla Firefox, Opera sau Safari.