Vernisaj şi prezentare de… album la Memorialul Revoluţiei

Fotografia la ea acasă.

Vernisaj şi prezentare de… album la Memorialul Revoluţiei

 

În 16 decembrie 2014, odată cu sfinţirea monumentului Coloana Eroilor, la Memorialul Revoluţiei din Timişoara a avut loc vernisajul unei expoziţii şi prezentarea unui album. Vizată a fost, de această dată, fotografia, care face casă foarte bună cu arhitectura. Deci două evenimente, un singur autor. Este vorba de arhitectul timişorean Mihai Botescu, care trădează”, din când în când, arhitectura cu fotografia. Din care trădare ies ambele câştigate (şi autorul, pe deasupra!), pentru că imaginile prezentate pe simeze şi în album nu fac altceva decât să celebreze… arhitectura.

Despre circumstanţele fericite care au dus la evenimentele de faţă a vorbit Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei: Am cunoscut munca domnului arhitect, am văzut fotografii pe care dânsul le-a făcut pentru monumentele eroilor, pe care le-am realizat în primii ani. Ulterior, am văzut că are o serie de fotografii de circa 20-30 de ani, de când face şi artă fotografică, şi l-am rugat pe domnul arhitect Mihai Botescu să facem un album. Sincer să vă spun, iniţial am avut emoţii, oare vom putea să şi facem ceea ce ne-am propus? Dar am găsit la domnul arhitect Mihai Botescu bunăvoinţa, înţelegerea şi satisfacţia că munca dânsului va fi cunoscută şi prin acest album. Eu îi mulţumesc domnului arhitect Mihai Botescu că a colaborat cu noi, a montat aceste minunate fotografii în acest spaţiu, în această «Galerie ’89», şi vreau să-i mulţumesc şi domnului Pavel Vereş, care a folosit fotografiile procesate, a făcut tehnoredactarea şi a conceput acest album şi, desigur, domnului Robert Şerban, care a inclus în acest album nişte texte pe care i le-am solicitat.”

Scriitorul Robert Şerban a vorbit despre ochii fotografului, nu mai mulţi decât doi, dar versaţi în a prinde pe retină, iar apoi în aparat, inefabilul ce le scapă neiniţiaţilor: „Ne ştim oraşul şi, chiar dacă suntem îndrăgostiţi de el, şi suntem îndrăgostiţi de el, nu-l vedem întotdeauna aşa cum îl vede un fotograf profesionist, cum îl vede un om ce ştie să privească, ce ştie să aştepte şi ştie să vadă momentul în care îi fură oraşului acea imagine. Arhitectul Botescu a făcut un lucru teribil, uitaţi-vă în album şi o să fiţi fermecaţi!”

Expoziţia arhitectului Mihai Botescu i-a prilejuit scriitorului şi jurnalistului Marcel Tolcea o privire spre trecut, un trecut care nu prea excela în cromatică, după cum ştim cu toţii, cei ce-am fost parte integrantă din tablourile vivante ale acelor timpuri: „Înainte de a intra în acest spaţiu, eram un personaj cu memoria unui deceniu odios. În clipa în care am păşit în acest spaţiu, am devenit un personaj care avea luxul normalităţii, de a privi lumea cu un ochi senin, de a se bucura de realitatea înconjurătoare, de a vedea frumosul acolo unde, înainte de 1989, nici nu visam să ajungem vreodată.”

Redăm din scurta caracterizare pe care şi-a făcut-o arhitectul Mihai Botescu sieşi, precum şi propriei expoziţii: „Nu sunt un fotograf ademenit de experienţe facile. Din contră, doresc exprimarea cât se poate de plastică, poate perioada interbelică îmi este mai apropiată decât cea contemporană.

Legat de lansarea acestui album, ideea a fost să facem şi o expoziţie. Pentru mine ceea ce apare pe pereţii acestei săli a constituit şi constituie, de fapt, un cadru mai mult decorativ. Deci nu există imagini din timpul Revoluţiei, sunt, pur şi simplu, să zic, peisaje: peisaje naturale, peisaje urbane. Am făcut o selecţie, bineînţeles, foarte subiectivă, deci am ales din arhiva mea fotografică imagini care să fie… iniţial am vrut să fie, efectiv, numai natură, fiind un pasionat de natură, un montagnard înrăit – nu prea mai pot să merg pe munte – , dar, până la urmă, am făcut ce am făcut şi tot pe la arhitectură am ajuns, cu un detaliu, cu interioare!”

Adina HORNEA ABRUDA

Galerie imagini:

 

 

 

Pentru o vizualizare corectă, folosiți Chrome, Mozilla Firefox, Opera sau Safari.