Candelă împotriva timpului

Şi a venit vremea primei lansări…

Candelă împotriva timpului  la editura Memorialul Revoluţiei 1989

 

Vineri, 30 septembrie, la ora 12.00, sala de cenaclu a Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România şi a revistei Orizont a fost plină până la refuz.  Moment de emoţie deosebită, fiindcă am păşit cu dreptul pe piaţa editorială, aprinzând o adevărată Candelă împotriva timpului.         

Volumul Candelă împotriva timpului cuprinde peste 60 de interviuri despre Revoluţia Română din Decembrie 1989, date de revoluţionari, rudele victimelor şi alte personalităţi, printre care: László Tőkés (europarlamentar), Lorin Fortuna (preşedintele Frontului Democratic Român înfiinţat în 1989), Francisc Bárányi (fost ministru al Sănătăţii), Claudiu Iordache (membru FDR, directorul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989), Ilie Stepan (muzician, formaţia „Pro Musica”), Virgil Hosu (preşedinte ALTAR), Viorel Sasca (consilier judeţean), Marius Mioc (arestat în Revoluţie), Adrian Oteliţă (orfan din Revoluţie), Costel Balint (arestat în Revoluţie, fost preşedinte al Comisiei pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei), Constantin Duma (fotoreporter la Agerpres), Traian Orban (rănit în Revoluţie, directorul general al asociaţiei Memorialul Revoluţiei), Petre Petrişor (avocat, fost preşedinte al Tribunalului Timiş), Ioan Olaru (director regional la Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii), Bogdan Herzog (fost redactor şef la Radio şi TVR Timişoara).

Autorii, Titus Suciu şi Vasile Bogdan, sunt, aşa cum îi numeşte criticul literar Cornel Ungureanu, „doi dintre cei mai harnici scriitori timişoreni”. Titus Suciu s-a preocupat îndelung de aspectele Revoluţiei din Timişoara prin Lumea bună a balconului şi Reportaj cu sufletul la gură şi „revine în dialogurile sale cu Revoluţia din Timişoara şi cu personalităţile care au dat sens Timişorii de astăzi”, a subliniat, în continuare, Cornel Ungureanu în prezentarea făcută cărţii.

„Cartea nu e semnată de doi istorici, de doi comentatori foarte îndârjiţi ai fenomenului politic”, a menţionat Titus Suciu, „cartea reprezintă exerciţiile noastre de admiraţie pentru Timişoara ’89, a fabulosului 1989”.

Celălalt autor, realizatorul TV Vasile Bogdan, declară în volum că „filmul respiră, o spun alţii, nu noi, autenticitate, corelaţii logice, viziune globală, dar şi detalii relevante, căldură umană. Intervievaţii – cărora nu pregetăm să le mulţumim – s-au implicat cu admirabilă bunăvoinţă în munca noastră, au venit la filmări, dacă a fost nevoie, şi-a doua oară, au acceptat să vorbească despre dramele lor, chiar dacă retrăirea acelor stări îi afecta sufleteşte. A rezultat, de aceea, un film sincer, deschis, din care se poate deduce că revoluţionarii au fost şi au rămas oamenii de până atunci, în acele zile eroi, acum concitadini preocupaţi de problemele vieţii, ca oricare dintre noi.

Prezent la eveniment, Traian Orban, directorul general al Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, a subliniat că „este jenant şi revoltător că multe televiziuni libere promovează dezinformarea, că Revoluţia Română au făcut-o agenţii străini, turiştii sovietici şi alţi duşmani sau mai ştiu eu ce indivizi; ignoră istoria trăită de timişoreni. Munca noastră este cea de recuperare a istoriei timişorenilor, de informare publică, de cercetare, de documentare despre acest eveniment care a schimbat destinele României”.

În carte interviurile sunt publicate integral, în timp ce în serialul televizat, din 2865 de minute filmate nu au intrat decât câteva sute, asamblate profesionist şi împărţite în 8 episoade tematice: I. Prin negura roşie; II. Noaptea în care s-a născut Visul; III. Treptele Golgotei, partea I; IV. Treptele Golgotei, partea a II-a; V. Singuri împotriva dictaturii; VI. Ziua în care Dumnezeu a pogorât la Timişoara; VII. Atunci ne-am mântuit de frică; VIII. „Comunismul s-a născut pe Neva şi s-a înecat în Bega”.

În acelaşi context a avut loc şi deschiderea anului literar 2011-2012, cu festivitatea de primire a noilor membri în Uniunea Scriitorilor: Doru Arăzan, Laura Cheie, Gylai-Korpos Istvan, Constantin Mărăscu, Vasile Petrică, Mirel Radu Petcu şi Monica Stănilă, precum şi cu sărbătorirea scriitorului Cristea Sandu Timoc, care a împlinit venerabila vârstă de 95 de ani.

Reunind mai multe evenimente marcante, deschiderea anului literar 2011-2012 devine astfel una specială, „pentru o Timişoară care există şi trebuie să existe în istorie şi în cultură”. Este vorba, după cum constata Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, de o istorie corectată cu „fiecare dintre cărţile acestea, care aparţin unei memorii pe care un muzeu o întreţine cu vitalitate”, afirmaţie care ne onorează şi ne obligă, totodată.

 Simona MOCIOALCĂ

 

Galerie Imagini:

Pentru o vizualizare corectă, folosiți Chrome, Mozilla Firefox, Opera sau Safari.