AMR la Sala Orizont

„Institutul Memorialul Revoluţiei păstrează imaginea unui timp şi a unei istorii. Datorită acestor cărţi, istoria adevărată nu va putea fi uitată”. Cu aceste cuvinte a deschis profesor dr. Cornel Ungureanu vineri, 9 decembrie 2011, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timiş, în sala de cenaclu a revistei Orizont, cea de a doua lansare de cărţi dedicate Revoluţiei, scoase de sub tipar de Editura Memorialul Revoluţiei 1989.

Într-un cadru festiv s-au lansat volumele Născuţi în lanţuri, Incursiune în istoricul instituţiilor participante la reprimarea Revoluţiei Române din 1989. Timişoara – Decembrie 1989, Victimele Revoluţiei. Timişoara 1989 şi nr. 9 al buletinului ştiinţific şi de informare Memorial 1989.

Volumul Născuţi în lanţuri, coordonat de jurnalistul Lucian-Vasile Szabo, este un document care analizează reflectarea Revoluţiei de la Timişoara pornind de la presa locală şi naţională până la ecourile acesteia în presa internaţională, în timp ce Incursiune în istoricul instituţiilor participante la reprimarea Revoluţiei Române din 1989. Timişoara – Decembrie 1989, al cărui autor este Gino Rado, directorul editurii noastre, constituie o prezentare a principalelor aparate represive care au aservit regimul comunist. De fapt, cartea debutează cu un scurt istoric al Partidului Comunist Român, fiind prezentate, în continuare, structurile Ministerului de Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv unele acte normative din decembrie 1989.

Victimele Revoluţiei. Timişoara 1989 este o colecţie de documente selectate de generalul Romeo Bălan, care se adresează, în primul rând, tuturor celor ce minimalizează meritele Revoluţiei  şi neagă existenţa victimelor.

În nr. 9 al revistei noastre, Memorial 1989, continuăm seria studiilor, din care îl menţionăm pe cel semnat de Lucian-Vasile Szabo, Adevărul în halat alb e, uneori, pătat…, în care jurnalistul rememorează episoade petrecute în perioada Revoluţiei în spitalele timişorene şi ulterior, când s-a constituit comisia de analiză a evenimentelor  ai căror protagonişti au fost răniţii, medicii şi anchetatorii securişti, relevând dificila muncă de scoatere la lumină a adevărului. Tot la secţiunea Studii se încadrează materialul semnat de Cristina Tudor, Ecoul Revoluţiei Române din 1989 şi reacţia statelor lumii, în care sunt trecute în revistă cele mai importante ştiri de presă privitoare la evenimentele din Decembrie 1989 din România.

 

 

Revista cuprinde,  de asemenea, opinii şi atitudini, relatări despre viaţa ştiinţifică, articole care vizează Revoluţia şi comunismul cu ororile lui, recenzii de carte, relatări despre activităţile noastre: lansări de carte, evenimente culturale (vernisaje, simpozioane), evenimente sportive şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, proiectele pe care ni le propunem ca obiective  realiste şi realizabile.

Articolele sunt semnate, pe lângă cele două nume deja amintite, de Dumitru Tomoni, Gino Rado, Cornel Florin Seracin, Liza Kratochwill, Adina Hornea Abruda, Loredana Tănasie şi… subsemnata.

 Cele patru cărţi lansate de Editura Memorialul Revoluţiei 1989 sunt rodul unei munci elaborate, bazate pe studiul documentelor şi al articolelor despre Revoluţia din Decembrie 1989, o întreprindere necesară, ce vine în sprijinul istoricilor, cercetătorilor şi, de ce nu, al simplilor cetăţeni, pentru a contracara campaniile de dezinformare din mass-media.

Simona MOCIOALCĂ

 

Galerie imagini:

Pentru o vizualizare corectă, folosiți Chrome, Mozilla Firefox, Opera sau Safari.